Fokus

Depression kan medføre overfølsomhed for stress

De fleste kan nok godt genkende fornemmelsen af at være travl og stresset i en eller anden grad. For nogle udvikler travlheden sig til langvarig stress, der bliver en kæmpe belastning – både for psyken og kroppen. Efterhånden er det en velkendt sag, at langvarig stress kan fremprovokere en depression. Men når depressionen er væk, er der stor risiko for varig overfølsomhed for stress.

Stress er ikke en sygdom i sig selv, men en reaktion på psykiske belastninger. Vi kan blive stresset, når vi oplever, at forventningerne fra vores omgivelser, arbejdsplads, eller familie overstiger de ressourcer, som vi synes, vi har. Det kan eksempelvis være, hvis der er meget pres på arbejdet, og vi ikke har tid eller overskud til at løbe hurtigt nok. 

Stress kan også opstå, når vi ikke føler vi lever op til de forventninger, vi har til os selv. 

Kort sagt handler stress om en ubalance mellem det, man føler, man bør kunne, og det man rent faktisk kan.

Hvad sker der, når vi får stress?

Stress er ikke nødvendigvis dårligt. Den kortvarige stress kan være god, fordi den fungerer som en form for beskyttelsesmekanisme, der skærper sanser og gør os bedre til at fokusere og handle. Det kaldes “kamp-flugt-respons”. Den er nyttig i situationer, hvor vi hurtigt skal reagere på trusler. F.eks., hvis der kommer en bil imod os, og vi hurtigt skal skifte kørebane, eller når vi skal finde de rigtige ord til en eksamen.

I et moderne arbejds- og familieliv har vi gjort det normalt, at man har meget travlt. Det kan udvikle sig til langvarig stress. Det kan være i perioder, hvor der er mange afleveringsfrister, der skal overholdes på arbejdet/studiet, børnene er syge, eller der er knas i parforholdet. Når man er stresset over en længere periode, og gang på gang aktiverer kamp-flugt-systemet, kan det føre til en ‘overophedning’. Kroppen kan ikke tåle at være i fuldt beredskab i længere tid ad gangen. Udsætter vi den for gentagne stress-situationer, holder reaktionen op med at være en beskyttelse og bliver i stedet en trussel i sig selv.

 Stress er kroppens svar på en belastning, derfor vil de fleste kunne opleve klare forbedringer i deres tilstand, hvis de skruer ned for tempoet.

Stress og depression 

Langvarig stress har en direkte -effekt på humøret. Mange af symptomerne på stress ligner lidt symptomer på depression. F.eks. oplever rigtig mange stressramte irritabilitet, træthed og koncentrations- og hukommelsesproblemer. Oplever man de symptomer i en længere -periode, kan kroppen og psyken ikke klare presset, og stressen kan gradvist udvikle sig til en -depression.

Forskellen på stress og depression

Stress i sig selv er ikke en psykisk sygdom. Stress er kroppens svar på en belastning, derfor vil de fleste kunne opleve klare forbedringer i deres tilstand, hvis de skruer ned for tempoet. Det kan være ved eksempelvis at arbejde mindre eller på andet vis arbejde med de konkrete ting, som har været med til at stresse hverdagen.

Er man stresset, vil man som regel kunne opleve både ”gode” og ”dårlige” dage. Depression derimod er en psykisk sygdom, som er længerevarende og vil stå på i mindst 14 dage, uanset om man går ned i timer på arbejdet eller på anden vis skruer ned for tempoet.

En depression er defineret som en konstant følelse af nedtrykthed.

Indirekte effekter af stress

Stress kan også have en mere indirekte indvirkning på vores mentale ve og vel, når perioder med langvarig stress påvirker vores vaner og synet på os selv. Som effekt kan man op­leve yderligere forværringer i sit ­humør og mindre overskud.

Man kan holde op med at gøre gode ting for sig selv: Det er meget normalt at ­trække sig fra de aktiviteter, der normalt gør en glad. F.eks. kan det være sværere at overskue sine relationer, dyrke ­motion og/eller spise sundt.

Reaktioner på stress forstærker belastningen: De forandringer, man oplever i humør og overskud, kan medføre reaktioner, der forstærker stressen. Hvis man f.eks. er ­irriteret og ukoncentreret på sit arbejde, kan man lave flere fejl, end man plejer. Når man selv kan mærke den ustabile arbejdsindsats, eller andre kommenterer den, bliver man yderligere stresset.

Usunde “coping”-strategier: Man kan f.eks. søge at dulme stressen ved et øget forbrug af alkohol eller andre rusmidler. 

Man bryder med rutiner: Stress har ofte den konsekvens, at man begynder at slække på sine daglige rutiner f.eks. at spise regel­mæssigt, få tilstrækkelig søvn osv.

Kilde: Depressionsforeningen.

Hvad sker der i hjernen ved stress og depression?

Forskningen i langvarig stress og dets påvirkning af kroppen, hjernen og sindet er stadig under udvikling, og der er endnu en del ubesvarede spørgsmål. Der er dog meget, der peger på, at hjernen og kroppens reaktioner på langvarig stress kan føre til overaktivitet med en stor produktion af hormonet kortisol. Kortisol påvirker hjernen, så hippocampus, der er center for indlæring og hukommelse, bliver mindre, mens angst-centeret amygdala vokser.

Den mekanisme kan blive en ond spiral, hvor stress medfører forhøjet kortisol, som medfører depression, som medfører mere kortisol osv. Det forklarer også, hvorfor en stressudløst depression fortsætter, efter at stressbelastningen er væk.

Stress-overfølsom efter depressionen

Mange føler sig stress-overfølsomme efter en depression og reagerer kraftigere på begivenheder, som de ikke før ville have taget særligt nær. Deadlines og lange arbejdsdage kan føles meget mere belastende, end de gjorde før depressionen. Det skyldes, at hjernen er blevet sårbar af stress- eller depressionstilstanden, og den vil derfor blive mere påvirket i pressede situationer. Heldigvis har hjernen en helt enestående evne til at genvinde sin kapacitet og vil i mange tilfælde komme sig under den rette behandling.

Dårlig søvn og depression hænger også sammen

Omkring 90 pct af mennesker, der lider af depression, har også søvnforstyrrelser. Forskning viser, at søvnforstyrrelser kan være med til at fastholde depression, og det understreger, hvor vigtigt det er at komme i behandling, når søvnmønstret er forstyrret. Ofte er søvnforstyrrelser ledsaget af en ustabil og sen døgnrytme, som også kræver regulering for at få brudt det depressive mønster. 

Kilder: Depressionsforeningen,Psykiatrisk Center København.

Sådan kan du forebygge depression

  • Skab en god livsstil
  • Bevæg dig hver dag
  • Hold igen med alkohol
  • Spis sundt, varieret og regelmæssigt
  • Pas på dine sengetider
  • Undgå at isolere dig
  • Pas på stress
  • Reagér på de første tegn på depression. Lær at kende dine første tegn på stress og depression
  • Få dagslys hver dag – særligt i vinterhalvåret.

Hvordan kan du selv forebygge stress?

Stress kan ikke forebygges af den enkelte alene. Familieforhold, der giver langvarig stress, må løses af familien i fællesskab, et psykisk belastende arbejdsmiljø må ændres sammen med arbejdspladsen. Men du kan også selv gøre noget. For at kunne forebygge stress, er det vigtigt, du kender din krops signaler.

Kend dine signaler på stress  

Overvej, hvor du mærker størst belastning: 

  • I privatlivet? 
  • På arbejdet/uddannelsesinstitutionen?
  • I balancen mellem arbejde og privatliv? 

Forebyg stress i dit privatliv

Det kan du selv gøre i din hverdag for at forebygge og afhjælpe stress: 

  • Lav en realistisk plan for, hvad du skal nå i løbet af dagen og husk at indlægge pauser, der kan give ny energi
  • Brug tid på noget, der giver dig glæde. Det kan f.eks. være at dyrke en hobby, være i naturen, gå en tur eller andet
  • Sørg for at få motion ofte
  • Få en god nattesøvn
  • Overvej om du kan have glæde af meditation eller
    afspænding. Det kan for nogle give en indre ro
  • Brug tid med dine venner og familie
  • Lad dig ikke gå på af mindre vigtige fejl, forhindringer og ærgrelser. Øv dig i at sige nej, sige fra og sige pyt!
  • Tal med andre (kolleger, familie, venner) om belastningerne og om, hvordan du oplever det.

Forebyg stress på dit arbejde

Hvis det først og fremmest er arbejdet, der stresser dig, er det vigtigt, at problemet løses der. Stress på arbejdspladsen er ikke kun et problem for den enkelte, men for hele arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt, at du taler med din nærmeste leder, dine kollegaer og din tillids- og sikkerhedsrepræsentant.

Du kan bidrage til at forebygge stress på dit arbejde ved at tage en række forholdsregler:

  • Planlæg og strukturer din dag med luft til det uventede. Det kan give ro at skrive det ned, så du ikke skal have det hele oppe i hovedet. Læg også en plan for, hvad du vil nå på længere sigt
  • Prioriter dine opgaver og sig fra, hvis du ikke har den nødvendige faglige viden eller tid til det. Husk på at din leder kan hjælpe dig med at prioritere i dine arbejdsopgaver, hvis det er svært
  • Tal med dine kollegaer. Kolleger kan bruges som støtte og til at læsse af på 
  • Hold pauser og brug også tiden til at tale med kolleger om andet end arbejde
  • Fokuser på det du nåede, frem for det du ikke nåede
  • Sørg for, at du kan tale med din leder om at få tilrettelagt arbejdet, så det ikke stresser dig. Få afstemt jeres forvent­ninger til hinanden.

Kilde: Sundhed.dk