Værd at vide
Det er snart fem år siden, at Hans Rasmussen og hustruen Lea var i Lundeborg Havn på Fyn for at ordne deres båd. Hans kunne mærke, at han blev dårlig, og et øjeblik efter lå han død på jorden ved siden af bådtraileren. Lea ringede straks 1-1-2 og begyndte hjertelungeredning, og inden længe ankom de første TrygFonden hjerteløbere og tog over. En af dem medbragte hjertestarteren, som hang på muren ind til sejlklubben. Hjerte-løberne satte hjertestarteren på Hans’ bryst, og den gav stød.
I dag har Hans og familien lagt -afstand til chokket, og de er taknemmelige for, at Hans var heldig den dag på havnen, og at hjælpen var nær.
– Jeg var lige gået på efterløn en -måned før, og jeg havde mærket, at jeg ikke havde det helt godt. Jeg har altid haft et hektisk arbejdsliv med speederen i bund. Men det er helt anderledes
i dag, hvor jeg ikke bekymrer mig om, hvorvidt panelet bliver malet i dag -eller i morgen – jeg nyder alt den tid, jeg har fået forærende, fortæller Hans, der holder sig i gang med fitness og svømning.
For nylig blev det muligt at fravælge genoplivningsforsøg for alle, der er over 60 år i Danmark. Det er dog ikke en mulighed, som Hans, der i dag er 67 år, vil overveje.
– Jeg kan godt forstå, hvis man kæmper med alvorlig sygdom og er meget svækket, at man kan overveje, om man skal fravælge genoplivningsforsøg. Men for mennesker, der har et helt almindeligt helbred, håber jeg ikke, at det er angsten for et dårligt liv, der gør, at de fravælger genoplivningsforsøg. Min holdning er, at hvis man kan få en chance mere, så skal man tage den. Jeg sætter stor pris på, at jeg fik lov til at få mere tid, og den -nyder jeg.
Dansk Råd for Genoplivning har etableret Genoplivningslinjen, hvor man gratis kan få viden og vejledning om alle spørgsmål indenfor genoplivning. Det gælder også om fravalg af genoplivningsforsøg. Der ydes ikke personlig rådgivning, men generel oplysning om overvejelser, man skal gøre sig, samt om chancerne for at overleve til et godt liv baseret på dansk forskning.
Stine Strandkjær, der er direktør for Dansk Råd for Genoplivning opfordrer til, at man opsøger viden om livet efter et hjertestop, inden man træffer beslutningen.
– Det er et stort spørgsmål med vidtrækkende konsekvenser at tage stilling til, om man ikke vil forsøges genoplivet. Og det kan være svært at overskue, hvad det præcis indebærer. Mange ved f.eks. ikke, at der er gode chancer for at overleve et hjertestop til et godt liv. Derfor opfordrer vi alle til at kontakte egen læge eller Genoplivningslinjen og søge viden, inden de træffer valget.
Alle kan ringe til Genoplivningslinjen og få en snak på 93 999 000, og man kan skrive til [email protected]