Tema

Sover du godt?

Alt for mange danskere sover dårligt, men ved at følge en række gode råd kan man måske selv gøre noget ved problemet.

Har du svært ved at falde i søvn? -Eller vågner du midt om natten eller alt for tidligt om morgenen uden at kunne falde i søvn igen? Så er du ikke alene. Op imod hver femte af os har problemer med at sove. For de fleste er det et forbigående problem – men for omkring 10 procent er søvnløsheden kronisk. Og for 300.000 er det så alvorligt, at det påvirker dagligdagen.

En god nats søvn er vigtig for en lang række livsnødvendige processer i krop og hjerne. Eksempelvis bruger hjernen søvnen til at bearbejde alle de indtryk, den har fået i løbet af dagen, og lagre dem på rette hylde, så hukommelsen kan fungere. Et velfungerende immunsystem er også afhængigt af søvnen. Og så er vi bedre til at være vågne, når vi har sovet godt. 

Ingen grund til panik

Der er ingen grund til panik eller bekymring, hvis det tager lidt tid at falde i søvn, og det er ikke farligt at sove dårligt af og til. Alle mennesker har perioder, hvor
f.eks. små børn, omvæltninger eller stress forstyrrer søvnen. Men hvis man går og bekymrer sig over søvnmangel, kan det gøre problemet meget værre. 

Der findes ikke en eviggyldig opskrift på, hvordan man får en god søvn. Men der er en række ting, man kan gøre for at forbedre chancerne. Eksempelvis kan man om muligt sørge for at sove i et roligt, rart og køligt rum, hvor der kan blive mørkt – ellers kan man bruge en sovemaske. Det er også en god ide at lufte ud inden sengetid og holde en temperatur omkring 18-21 grader. 

Støj kan også genere, og et par ørepropper kan hjælpe dig til at få ro. 

Pas på søvn-dræberne

Blåt lys: Undgå kunstigt lys fra især skærme de sidste timer, inden du skal sove

Koffein: Kaffe, te og cola kan virke opkvikkende og gøre det sværere at falde i søvn

Alkohol: Din søvn bliver dårligere, når du har drukket alkohol, og du får svært ved at falde i søvn igen, hvis du vågner midt om natten  

Bekymringer og tankemylder: Prøv at slippe nogle af de tanker, der holder dig vågen – evt. med en god bog eller ved at lytte til noget roligt

Sovemedicin er en nødløsning

Som udgangspunkt skal man ikke bruge -sovemedicin, men det kan dog være nødvendigt i en kort periode – f.eks. hvis man oplever en livskrise og har akut brug for hjælp til at få noget søvn. Her er det vigtigt at få en grundig vejledning af enten læge eller apotek. 

Der er også dem, der bruger alkohol som sovemedicin. Men selvom man måske falder hurtigere i søvn efter et par glas vin, så bliver søvnen faktisk dårligere, når man har drukket alkohol. Man sover ganske vist -dybere til at starte med, men senere bliver søvnen urolig og afbrudt, og man får svært ved at falde i søvn igen, selvom man er træt. Det gode råd er derfor at undgå alkohol før sengetid. 

Læs mere om god søvn på apoteket.dk/sovetid

Gode råd til at sove bedre

Faste rutiner: Stå op og gå i seng på nogenlunde samme tid hver dag

Fysisk aktivitet: Få brugt din krop hver dag – det skaber en naturlig træthed

Forberedelse: Lad din krop og hjerne komme ned i gear, inden du går i seng

Afspænding: Brug en afspændingsteknik inden sengetid eller hvis du vågner om natten (f.eks. vejrtrækningsøvelser eller meditation)

Middagslur: Hold dig til en ­powernap på højst 20 minutter