Værd at vide

Forkromet forsvar imod sukkertrangen

Med en god blodsukkerbalance modstår du lettere fristelsen til en sukker-snack eller andre hurtige kulhydrater. Mineralet krom kan have en overraskende effektiv virkning på din selvdisciplin.

Danskernes største nytårs-forsæt er at spise sundere, og det tredjestørste er at tabe noget vægt. Måske kender du én, som her i januar og februar kæmper med nogle af sine dårlige vaner? En der gerne vil tabe lidt vægt og spise lidt mere sundt? Så har vi et godt råd.

Det er nemlig sådan, når vi giver efter for fristelsen til en usund snack, at det ikke kun skyldes dårlige vaner. Ofte stammer trangen til søde sager fra et udsving i dit blodsukker. Og når vi giver blodet et hurtigt sukker-boost, falder det lige så hurtigt igen. Når blodsukkeret falder, trænger du til sukker igen. En usund sukkerspiral er etableret.

Det er insulin, der har til opgave at stabilisere blodets sukkerværdi. Og du kan støtte styrken af din insulin ved at sikre, kroppen har adgang til mineralet krom.

Krom støtter insulin-værdien

Lad os lige repetere, hvilken rolle insulin har for din krop. Når du spiser, og kroppen optager næring, bliver bl.a. sukker, i form af kulhydrater og fedtstoffer sendt ud i blodbanerne. Insulin udskilles for at hjælpe cellerne med at optage kulhydrater og fedt, så det kommer ud af blodbanerne og forvandles til energi i kroppen. 

Når kroppen registrerer en kraftig stigning i blodsukkeret – f.eks. ved at drikke en cola – vil bugspytkirtlen udskille store mængder insulin. Det kan føre til, at sukkeret bliver fjernet så hurtigt fra blodet, at du kort efter atter er uoplagt og trænger til en ny snack eller sukkerholdig drik. En ond spiral.

Hvis kroppen for tit udskiller store mængder insulin, kan cellerne bliver insulinresistente. Det er vejen til diabetes type 2. Når ikke sukkeret bliver fjernet fra blodet, slider det på blodårerne og øger risikoen for inflammation og overvægt.

Her kommer krom ind i billedet, fordi krom indgår i en vigtig, støttende funktion til den opgave, insulinen løser. Kromforbindelser forstærker optagelsen af sukker og har muligvis også indflydelse på produktionen af insulin. Med tilstrække-lige lagre af krom bliver blodsukkeret holdt mere stabilt – og hjernen har ikke grund til at give dig trang til sukker. 

Kroppen bruger ikke al krom

Krom er i mange forskellige fødevarer, og vi skal ikke bruge særligt store mængder. Faktisk bruger kroppen kun en lille del af det krom, som vi indtager i vores mad. Det tyder på, at kroppen ikke er lige god til at optage krom i alle de kemiske forbindelser, det findes i. 

En forbindelse, som har god optagelighed, er en organisk kromgær, der kaldes ChromoPrecise. Det ved man, fordi kromforbindelsen er blevet undersøgt i viden-skabelig forskning i forbindelse med udvikling af kosttilskuddet Bio-Chrom, der står på hylderne i danske helsekostbutikker. 

Måske kan tilskud af krom også støtte din – eller din vens – selvkontrol, når du står over for en sukkerfristelse? Selvom man har en stærk vilje, kan det nogle -gange betale sig også at have en stabil støtte at læne sig op ad.